Tarladan Tabağa Gıda Güvenilirliği
Dünya Sağlık Örgütü bu yılı "Tarladan Tabağa Gıda Güvenilirliği” olarak belirledi.
1665 defa okunmuş - 07 Nisan 2015 - Salı 09:30

7 Nisan Dünya Sağlık günü münasebetiyle toplumda gıda güvenilirliği konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Bu amaçla bir mesaj yayımlayan Sağlık Müdürü Abdullah Demir, ''Gıda, insanların en temel ve vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir. Herkes sürdürülebilir, güvenilir, uygun fiyatta, kaliteli, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirecek gıdaları satın alma ve tüketme hakkına sahiptir. Bu en temel hak İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile de güvence altına alınmıştır.

Ülkeler için beslenme ve gıdaya erişimde toplum sağlığının korunması esas olmalıdır. Bu nedenle  “Gıda Güvenliği (Food Security) ve Gıda Güvenilirliği (Food Safety)” son yıllarda halk  sağlığı açısından önemi giderek artan konulardan biri olmuştur. Gıda güvenilirliği; gıda ürünlerinin tarladan tabağa kadar, üretimin her aşamasında gerekli kontrolleri yapılmış, sağlıklı ve güvenilir biçimde elde edilme süreci olarak tanımlanmaktadır.  Güvenilir gıda üretimi temiz havada, temiz topraklarda ve temiz suyla başlar. Üretim sırasında doğru, koruyucu önlemlerin kullanılmasıyla devam eder. Hasat ve sonrasındaki tüm işlemlerde de sağlığı tehdit eden risklerin dikkate alınması ve önlenmesi gereklidir. Herhangi bir aşamadaki zayıflık gıda güvenilirliğinin yitirilmesine neden olabilecektir.

Her birey tüm dünyanın neresinde olursa olsun güvenli gıdalarla beslenme, kaliteli sağlıklı bir yaşam hakkına sahiptir. Bu sebeple Dünya Sağlık Gününü kutluyor, herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum'' dedi.

Sağ üst butonu tıklayarak geri dönebilirsiniz...